The Iron Voice

Een verborgen pareltje stemcoaching

Margaret Thatcher- The Iron Lady- gaat de geschiedenis in als één van de machtigste vrouwen van haar tijd. Ze groeide uit tot icoon van sterke vrouw die haar mannetje kan staan in een overwegend mannelijk politiek landschap. The Iron lady heeft haar naam niet gestolen: aan haar wil viel niet te tarten.

“Hoe deed ze het?”, hoor ik (vrouwelijke) lezers onder u vragen. U mag 3 keer raden…
Thatcher stond onder vuur omwille van haar saaie manier van spreken en scherpe stem. Ze werd in de pers omschreven als: ‘A cat sliding down a blackboard’. Thatcher bleef niet bij de pakken zitten en nam een stemcoach onder de arm. Onderstaand fragment uit de film ‘The iron lady’, brengt dit mooi in beeld.

De Iron Lady had haar ijzersterke overtuigingskracht mede te danken aan het bewust gebruik van haar stemklank. Ze ontwikkelde een volle, resonante stem die een rumoerige zaal vol opposanten in een mum van tijd het zwijgen kan opleggen. Zorgvuldig koos ze haar woorden uit, onder goedkeurend geknik van haar partijgenoten. Maar wat echt het verschil maakte was haar dynamische stemgebruik. Ze durfde het aan lange pauzes te leggen in haar betoog en verlaagde haar stem, wat haar een machtige uitstraling gaf… De uitstraling van een alfavrouw!
Beluister onderstaand filmfragment met Thatchers stem voor-en-na, en oordeel zelf of ze de titel van ‘Iron voice’ waardig is!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogpost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s