In het gelid voor leider Lincoln

Wat maakt van Abraham Lincoln een van de populairste presidenten uit de geschiedenis van de USA? Wat dreef Hollywood ertoe om nota bene een film aan hem te wijden? We gingen in de bioscoopzaal voor jou na wat we van hem kunnen leren!

1.    Visie met passie

Lincoln had duidelijke doelen voor ogen, die strookten met zijn persoonlijke visie en overtuigingen. Hij streefde voor de volle 100% naar de afschaffing van de slavernij. Die gedrevenheid maakte van hem een begeesterd leider die zijn overtuigingen in de vorm van een heldere boodschap kon overbrengen naar het grote publiek.

2.     Begiftigd luisteraar

Lincoln legde regelmatig zijn oor te luister bij het volk, zijn medestanders én tegenstanders, … Kortom: hij wist wat er leefde en kon zo perfect inschatten wie of wat in de weg zou kunnen staan voor het bereiken van zijn doelen. Hij vatte de dialoog aan met zijn tegenstanders om voeling te krijgen met hun kijk op de zaak en speelde hier daarna fijntjes op in. Om met zijn eigen woorden te zeggen:“In order to win a man to your cause, you must first reach his heart, the great high road to his reason.”

3.     Meesterlijke redenaar

Lincoln was een geboren verteller! Hij kon als geen ander openingen creëren in muurvaste discussies door zijn mening te illustreren met persoonlijke anekdotes.
Toch ging er ook heel wat oefening aan vooraf. Abraham ging als kind al op de drempel van een huis staan om zijn groep vrienden toe te spreken zoals grote redenaars het hem voordeden. Hij was een bekend gezicht bij storytelling-wedstrijden en nam het oevre van Shakespeare uitgebreid onder de loep.
Het resultaat: “I have heard celebrated orators who could start thunders of applause without changing a man’s opinion. Mr. Lincoln’s eloquence…produced conviction in others because of the conviction of the speaker himself.”

In de voetsporen van Lincoln

Wil je de kunst van het spreken in het openbaar zelf onder de knie krijgen? Dan mag je binnenkort zeker de workshop ‘Spreken met impact- Basic Training’ niet missen. Ontdek hier waarom.

Heb je reeds ervaring als spreker, maar is je streefdoel ‘spreken als Lincoln’? Dan dagen we je uit je in te schrijven voor de workshop ‘Spreken met impact- Top Training’Lees hier meer.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogpost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s