Obama did it again

Een wervelende speech met een al even wervelend applaus… Obama veroverde dinsdag de harten van de ‘Berliners’. Het contrast kon niet groter zijn dan met de Vlaamse partijvoorzitters die rond deze tijd hun verkiezingsprogramma aan de pers beginnen voorstellen. We maken de balans op:

Politiek côté België:

Grijze muizen, strak in het pak, die er een sport van maken elkaar af te troeven met de meest inventieve beleidspunten en wetsvoorstellen. Waar trouwens geen kiezer mee gediend is. Alles draait rond ‘ik’ en ‘mijn partij tegen de rest van de politiek wereld’. Als rasechte rappers ‘battelen’ ze erop los met de meest complexe zinsstructuren en neologismen. En de kiezer? Die stond erbij en keek ernaar…  

Schermafbeelding 2013-06-24 om 10.22.50

Politiek côté Witte Huis:

Als een popster (‘hello Berlin!’) betreedt Obama het podium. Na tien seconden ligt zijn vest op de vloer en gaat het volk uit zijn dak. Met een knipoog verwijzen naar zijn ‘modale gezinnetje’, het publiek zijn ‘vrienden’ noemen en een grapje niet schuwen… Meer heeft Obama niet nodig om het publiek op zijn hand te krijgen.
Of toch? Even stop&rewind. Het aantal “we’s” “us’en” en “our’s” die Obama in zijn speech gebruikt zijn niet op één hand te tellen. Obama gooit kwistig met uitspraken als ‘it is the citizens who chose’ en ‘united and free’. Obama gebruikt eenvoudig en beeldend taalgebruik dat zijn publiek inspireert en intrigeert. Hij herleidt zijn speech tot een informeel gesprek op het niveau van het volk, van zijn gelijken.

Het is die u-en-ik – communicatie, het samenhorigheidsgevoel, dat het verschil maakt tussen kiezers die hun schouders ophalen en kiezers die non-stop applaudisseren! …Belgium: Watch and learn!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogpost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s