De arrogantie van advies

Empathie  en advies in een evaluatiegesprek, hoe veilig gaan we ermee om ?

Bij functioneringsgesprekken anno 2017 is empathie een van de grootste talenten die je nodig hebt om iemand te laten groeien naar een hoger ontwikkelingsniveau.  Sinds een aantal nieuwe feedback technieken beschreven zijn hebben mensen zich nog nooit zo slecht gevoeld bij een feedback gesprek waar er zoveel “Empathie” zou zijn….

SONY DSC

Empathie

Empathie zoals die zich nu manifesteert gaat voornamelijk over de ander zijn emotie overnemen waarop vervolgens dan best zo snel mogelijk de ander willen advies geven. Vervolgens gaan we er dan bovendien nog van uit dat we zelf het juiste en misschien wel advies gegeven hebben. Velen durven zichzelf helemaal niet in vraag stellen of we dan wel het juiste advies gegeven hebben . We gaan er a priori vanuit dat elk advies positief is . Meer nog , 95 % van de mensen gaan ervan uit dat een ander hetzelfde denkt als wat wij denken en zeker ook hetzelfde voelen als wij voelen..

Wat permitteren we ons eigenlijk om te denken dat anderen hetzelfde denken en voelen als wij. Is dit niet een beetje arrogant ? Wij beslissen hoe anderen zich voelen , moeten voelen of denken ?

Anderen kunnen hoogstens hetzelfde denken als ze op hetzelfde niveau van denken functioneren. Daarbij stellen we dan de vraag dat we onmogelijk kunnen weten op welk niveau de ander denkt, tenzij we deze persoon al lang kennen en dan nog wordt de realiteit gekleurd door onze persoonlijke filters.

Hoe toetst U af op welk denkniveau de andere persoon zit?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogpost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s