twee oren

 

Een goede manager moet vooral kunnen luisteren” vertelt Hans De Jaeghere  Honda motors Gent

Nog nooit ging de automatisering en digitalisering heel snel. Maar net daardoor worden de softskills juist belangrijker. Dagelijks zitten we uren online en hebben het afgeleerd te luisteren. We worden over geïnformeerd via onze Smartphone. Luisteren naar anderen in life contexten wordt daardoor zo moeilijk. Wil jij vandaag uitmunten als manager , train je luistervaardigheden en onderscheidt hierbij 3 niveaus.

Drie niveaus van luisteren

  1. Innerlijk luisteren

Bij innerlijk luisteren ligt de nadruk op het luisteren naar jezelf. Je luistert deels naar de ander maar concentreert je op de woorden van de ander en wat het voor jezelf betekent. De schijnwerpers zijn gericht op jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw conclusies over jezelf en anderen.  Reeds hier ontstaan het oordelen.

  1. Gericht luisteren

Luisteren op niveau 2 betekent luisteren naar de ander. Je zit meestal wat voorover en maakt oogcontact met de ander. Je bent vol aandacht voor de ander en bent weinig bewust van de omgeving. Je vangt de lichaamstaal en de emoties van de ander op. Je let op wat de andere zegt maar vooral op hoe hij het zegt. Op dit niveau is er weinig interne dialoog

  1. Universeel luisteren

Luisteren op niveau 3 kunnen we ook wel omgevingsluisteren noemen. Je luistert alsof jij en de ander zich in het middelpunt van het universum bevinden en van alle kanten informatie ontvangen. Je bent je bewust van alles wat je met je zintuigen kunt waarnemen : wat je ziet , hoort, ruikt en voelt. Daarnaast vang je via je intuïtie informatie op die je niet direct kunt waarnemen. De signalen gebruik je om te checken of je intuïtie klopt.

TIP :

  1. Train je gedurende 1 week vooral op gericht luisteren
  2. Train niveau 2 onder de douche, tijdens een natuurwandeling, tijdens het koken
  3. Noteer elke dag hoeveel tijd je per dag met innerlijk luisteren bezig bent

Jo Dumon

In Balance bvba

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Blogpost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s